Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEVĚZICE

Základní potraviny a restaurace v obci 100 m, potraviny Orlík nad Vlt 6 km, supermarket Čimelice 8 km a Mirovice 10 km

HISTORIE

Pravěké osídlení krajiny v širším okruhu kolem Nevězic dokládají početné nálezy mohylových pohřebišť z mladší doby bronzové (1000 - 700 let př. n. l.). Nejvýznamnější a obsahově nejbohatší nález bronzových předmětů byl vyzdvižen z mohyly, která se nacházela na dnešním jižním okraji obce. Mnohem později, až v 1. století před naším letopočtem, bylo jihovýchodně od Nevězic na velké ostrožně nad řekou Vltavou vybudováno keltské hradiště (opidum).

Jméno získaly Nevězice podle zakladatele osady - Nevěze. Příslušníci Nevězova rodu se nazývali Nevězici a ves jako osada lidí Nevězových se nazývala Nevězice. Žádné jiné Nevězice v Čechách nejsou. První historicky doložená zpráva o Nevězicích je až z roku 1440.

V letech 1921 – 1922 byla českým zemským výborem postavena v katastru obce Nevězice v Letoštici, na místě bývalého mlýna na Vltavě, nová hydroelektrárna. Výstavba elektrárny byla zařazena do souboru „nouzových staveb“, které měly zmírnit poválečnou nezaměstnanost. Při stavbě byl vedle odborníků a pověstných nevězických zedníků, zaměstnán velký počet pomocných a nádenických sil z nejbližšího okolí. Provoz elektrárny byl zahájen 23. května 1923 a Nevězice byly mezi prvními obcemi Mirovicka, které se rozhodly pro elektrizaci obce. V první fázi se k elektrizaci přihlásilo 27 zemědělských usedlostí. Elektrizace byla provedena v průběhu roku 1924 i s instalováním 5 světel veřejného osvětlení. „Rosvitná“ se konala 27. 11. 1924. Elektrizace všech domů v Nevězicích však byla dokončena až v roce 1960. Před napuštěním orlické přehradní nádrže v roce 1960 bylo strojní zařízení elektrárny demontováno a odvezeno. Vzdutí vltavské hladiny v Letoštici elektrárnu úplně zatopilo.

Kdo se zajímá o historii hlouběji, nalezne odpovědi na své otázky v knize  Jana Tomana „Nevězice – historie a současnost jihočeské vesnice“.